DEMENTIE

DEMENTIE

Wat is dementie?alzheimer2

Dementie is niet een ziekte, maar een syndroom. Dit wil zeggen dat dementie bestaat uit een verzameling van verschijnselen. Bij dementie wijzen deze verschijnselen er allemaal op dat denkprocessen niet meer goed verlopen. Het gaat bijvoorbeeld om geheugenverlies, moeite met aangeleerde vaardigheden en veranderingen in het gedrag. Het gehele geestelijke functioneren gaat achteruit, zodat het normale zelfstandig leven uiteindelijk niet meer moeilijk is.

Mensen met dementie hebben naast problemen met vergeetachtigheid ook Lichamelijke problemen door verschillende oorzaken. Zij ondervinden hierdoor beperkingen in het uitvoeren van activiteiten, zoals lopen binnen- en buitenshuis, het huishouden en boodschappen doen. Training kan dan helpen om de lichamelijke conditie en het functioneren zo goed mogelijk te houden of te verbeteren.

Wat kan de fysiotherapeut betekenen?

Omdat een slechte gezondheid dementieverschijnselen kan verergeren is regelmatig bewegen zeer aan te raden. Verschillende zintuigen worden aangesproken (horen, zien, voelen) en sociaal contact wordt gestimuleerd. Daarnaast bevordert regelmatig bewegen de spierkracht en coördinatie waardoor minder valongelukken optreden. Van bewegen wordt u lichamelijk moe en slaapt daardoor beter. Door regelmatig bewegen blijft u beter in staat om alledaagse activiteiten uit te voeren. Lichamelijke activiteit beïnvloedt niet het normale verloop van de dementie, maar bevordert wel de kwaliteit van leven.

“Foutloos leren” is een effectieve leermethode is bij dementie. “Foutloos leren” biedt de mogelijkheid om te leren ondanks een beschadigd geheugen. Er wordt gebruik gemaakt van onbewust leren. Op deze manier kunnen alledaagse vaardigheden (opnieuw) aangeleerd worden, wat kan bijdragen aan de zelfstandigheid van deze patiënten.

Als je wilt kunnen bewegen is het belangrijk dat je daar geen pijn bij hebt. De ouderenfysiotherapeut kan vaak hulp bieden om de pijn te verminderen en de dementerende weer in beweging te krijgen

Mantelzorg is zorg die vrijwillig aan naasten wordt gegeven door naasten. Het zijn meestal familieleden die de zorg van een hulpbehoevende partner of ouder op zich nemen. De mantelzorger wordt bij een dementerende vaak zwaar belast. Niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk: bijvoorbeeld door de dementerende partner op een verkeerde manier uit de stoel te helpen. De begeleiding bij dementie houdt dus altijd ook begeleiding van de mantelzorger in, ook op fysiek gebied.

Bel 0497-530383 voor het maken van een afspraak.