BPPD/ DUIZELIGHEID
DIAGNOSE
Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD) wordt gekenmerkt door acute draaiduizeligheid die ontstaat bij bewegingen, bijvoorbeeld als u gaat liggen, als u zich in bed omdraait of als u omhoog kijkt. Deze draaiduizeligheid kan heftig zijn en duurt gewoonlijk minder dan 1 minuut. De diagnose wordt gesteld op basis van uw verhaal en een zogenaamde kiepproef, waarbij de duizeligheid even wordt opgewekt.
OORZAAK
Loszittend gruis van de oorsteentjes veroorzaken een versterkte prikkeling van de zintuigcellen. Dit wordt als draaiduizeligheid ervaren. BPPD kan optreden na een hoofdongeval, ooroperatie, bij een ontsteking of kan ook komen door een lichte doorbloedingsstoornis van het binnenoor of na langdurige bedrust. In de meeste gevallen is er echter geen duidelijke oorzaak aantoonbaar.
BEHANDELING
Er zijn twee behandelmethoden:
-
- Canalith repositiemanoeuvres. Door middel van een specifieke handgreep worden de loszittende oorsteentjes verplaatst naar een ander deel van het evenwichtsorgaan. Hierdoor kunnen de oorsteentjes niet meer leiden tot overprikkeling van de zintuigcellen waardoor er geen duizeligheid meer optreedt.
- Houdingsoefeningen volgens Brandt en Daroff. Deze herhalingsoefeningen van rechtop zitten naar zijligging zorgen voor training en compensatie waardoor men eerder klachtenvrij is.
BELOOP
Het woord ‘benigne’ geeft aan dat het hier om een goedaardige vorm van duizeligheid gaat, die binnen enkele weken tot maanden spontaan kan verdwijnen. In enkele gevallen komt de duizeligheid terug of blijkt de duizeligheid toch langer aan te houden.